Utflukter til Kobe, Osaka Bay og Akashi Bridge


Conserto, en nydelig båt

Vår siste uke i Japan, etter at alle de andre bryllupsgjestene var reist, da hadde vi planlagt tur til Kobe og Osaka Bay, til verdens største hengebro Akashi Bridge, overnatting på fint hotell , shopping på Outlet Factory og Ikea, en to-dagers tur inkl overnatting.

Vi måtte stå opp ganske tidlig da vi skulle være i Kobe havn ca kl 11.30. Fra Kyoto ble det så buss, subway (undergrunnsbane), tog og nytt tog.
Fra Kyoto til Osaka måtte vi stå, toget var fullt med dresskledde menn som skulle på jobb.
Stasjonene er forresten litt av et syn, til og fra alle spor vrimler, kravler, yrer, strømmer det av svarthårete hoder. Prøv å gå mot strømmen, eller enda verre prøv å KRYSSE strømmen av mennesker, det tar sin tid og er et krevende eksperiment. I rulletrappa er det også system, stå til venstre, for de ekstra travel: løp opp på høyre side. Hold bagen eller sekken foran deg, eller bak deg, ikke på siden, det går ikke. Prøv å stoppe opp øverst ved rulletrappa og se nedover til perrongen, helt utrolig mange mennesker, og alle har veldig, veldig like hoder.
Når vi endelig når perrongen, er det sannelig finurlige systemer der også.

På perrongen er det merket opp hvor vi skal stille oss opp i kø, og det er systemer for neste tog, og toget som kommer straks etterpå. Det er merket med henholdsvis trekanter og firkater og sirkler.
Det er merker for hver eneste dør i toget, for dette må gå raskt. Noen vogner er for ladies only, kun for damer (på kveldstid). Ikke verst det på en sen kveld!!! Nei jeg vet faktisk ikke hvorfor.
På alle stasjoner er det butikker ala 7 Eleven eller Narvesen, med mye mat som kan spises i farta, og drikke automater er det overalt, med både vann og øl, kaffe og te, og juice og brus.
Det er i grunnen ikke nødvendig å løpe for å rekke toget, det kommer jo et nytt etter 5-10 min!! Jeg skjønner derfor ikke hvorfor alle skynder seg slik og haster av gårde.

?..Men det var jo den første dagen på utflukten vår jeg skulle fortelle om.

Utsikt fra Kobe havn

Vi hadde bestilt plass og lunsj ombord i en restaurantbåt ved navn Concerto som går en runde fra Kobe havn og mot verdens største hengebro. Det finnes også billettkontor på kaien like ved avgang, så det er fullt mulig også å ta en ?impulstur? hvis man befinner seg i området. I ?resepsjonen ble vi møtt av en fløytespillende dame som spilte klassisk musikk, dette er jo så klart båten Conserto!! Vi fikk plass i en liten salong med navn Emerald Grill hvor bordet var i en halvsirkel med kokken i midten. Hvis dere har vært på japansk restaurant så vet dere hva jeg mener. Kokken lager all maten omtrent på bordet vårt, og han underholder oss samtidig med jonglering av pepperbøsser og kniver og flammer høyt til værs.
Det var mange retter, og alt var kjempegodt. Vi må jo spise alt med pinner, og det går som oftest helt fint. Men akkurat her så fungerte det dårlig hos meg, plutselig så gikk pinner i kryss, og det ble bare tull. Kanskje det var fordi jeg syntes alt var så fantastisk – med båten og sjøen og utsikten og med måten maten ble servert på. Eller kanskje var det vinen? Ja ja det gikk bra, jeg fikk i meg alt sammen, fikk stokka de pinnene igjen så det gikk bra.

 
Vi venter på maten

Etter maten gikk vi opp på dekk. Det var en veldig varm dag, vel bort i mot 28-30 grader, men ute på Osaka Bay og på båtdekket var det svalt og deilig.

Etter båtturen var det et nytt tog noen stasjoner til Outlet Factory, et diiigert shoppingsenter, også dette ved sjøen i Kobe. Her hadde de merkevarer av alle slag, og til en veldig billig pris, alt direkte fra fabrikkene. Her var det Levis bl annet, og Lego. og fytterakkern, skulle hatt med tom koffert til Japan. Prisen på lego var vel omtrent en tredel av prisen i Norge.
Jeg kjøpte meg en rosa japansk paraply, den ser ut som en parasoll, men det ER en paraply til bruk i regnvær. Den er litt annerledes enn norske, det er mange flere spiler i den

Det ble også en hvit sommerjakke til meg, jeg holdt jo på å omkomme i varmen med min fløyelsblazer.
Kvelden og natten skulle tilbringes i et hotell med utsikt til sjøen og verdens største bro, Akashi Bridge. Vår svigerdatterguide, som er heljapansk, ville ta toget videre til hotellet, men vi bad om nåde og praia en taxi, og den kosta vel omtrent 30 kroner sånn cirka

Hotellet, Maiko Villa, lå like ved sjøen og like ved den berømte broen. Japanske hoteller er utrolige herlige, jeg har sikkert sagt det mange, mange ganger før. Her finnes alt du trenger av toalettsaker, morgenkåpe i japansk kimonostil, vannkoker og te. Det er ingen bibel i nattbordskuffene i Japan, men lommelykten er på plass, av og til både i skuffen og hengende ved døren!!

Fra rommet var det en utrolig panoramutsikt over sjøen og broen. Gubben er helt opphengt i båter og fly, dette var jo et eldorado for en «båtspotter». En mengde båter i alle slags størrelser og fasonger passerte under broen og forbi hotellet. – Eneste sørgelige mangelen var at fotoapparatet var for dårlig.

I hotellet fantes også Onsen (japansk bad). Vi betalte 750 kr pr person pr døgn for overnattingen og i prisen inngikk både middag og frokost. Buffetmiddagen var veldig bra, utrolig mye godsaker, og rare saker som vi ikke våget å smake. Her spiser de jo også glassmanet, tenke seg til. Slurp slurp nam nam sier vår svigerdatter om den saken.


Den lille hotellkirken, og helt bakerst, badestranda

Hotellet hadde mange etasjer, og de fleste rommene vendte ut mot sjø og bro. Vi kunne se en badestrand, og det ble fortalt at det var veldig populært å bade der på varme sommerdager!! Jeg trodde faktisk ikke at det fantes noe strandliv og badeliv her, ettersom alle er så ?redd? for solen og det fenomenet at man kan bli brun av solen. Langt der nede i hotellhagen kunne vi se en liten kirke, og den var spesialbygget for vielser. Også dette hotellet brukes til slike flotte brylluper som jeg fortalte om i forrige brev.

Etter frokost gikk vi til Akashi Bridge, verdens lengste hengebro. Broen kalles også Pearl Bridge, og det er et dekkende navn på kvelds- og nattetid. Broen lyste i alle regnbuens farver, og farvene skiftet hele tiden, den så ut som et perlebånd, veldig vakkert. Hele området, med hotellet, Sun Yat-sen Memorial Hall (opprinnelig en bolig for en kinesisk velstående handelsmann), Akashi Bridge, infosenteret og gangveier og parker, kalles for Hyogo Prefectural Maiko Park. Selve broen er lagt tilrette for turister og besøkende, det er «gangveier» under broen, som vi får gå på, noen biter med glassgulv (skrekk og gru, 45 m rett ned i sjøen) ekstra modige mennesker kan melde seg på omvisninger i høyden her, de får utlevert hjelm og blir delt opp i grupper. Etter endt tur vanker det diplom på alle. Her fantes også en kafe, med en vidunderlig utsikt over Kobe og Osaka Bay.
Fra kafeen og ned observerte vi to skoleklasser, med 8-9-åringer. Og nok en gang skrekk og gru, de trykka hele klassen inn i heisen, på en gang, det er det verste jeg har sett, nytta ikke å ha klaustrofobi for dem som måtte være innerst her. Men kanskje de bare må venne seg til en slik trengsel, for å overleve i dette landet.

Etter broen besøkte vi infosenteret, og der fikk vi masse opplysninger bl a om hva som skjedde med broen i 1995, da det store jordskjelvet kom. Broen var omtrent ferdig, men etter jordskjelvet så var den plutselig en halv meter for kort, landet hadde forskjøvet seg . Den er 297 m høy (Eifeltårnet er 333m), 3911 m lang og avstanden ned til vannflaten er 45 m. Etter alle disse opplevelser gikk turen til japansk Ikea, og det har jeg skrevet et eget brev om, det var enda en ekstraordinær opplevelse.

Kontantsamfunn
Japan er i høyeste grad et kontantsamfunn, er ikke det ganske merkelig? Høyteknologisk på den øverste topp, omtrent alt av elektronikk kommer herifra, og fremdeles står folk i kø i bank eller minibank for å ta ut penger. Våre folk sier at de kan betale med kort på klesbutikker, og selvfølgelig også på Ikea, men bare med japanske visa og mastercard. Våre kort virker ikke i de vanlige butikkene og minibankene. Vi må bruke kontanter overalt, men det blir jo en vane for oss etter hvert. På hotell og typiske turiststeder kan vi betale med utenlandske kort,

Mobiltelefonene våre fra Norge virker heller ikke her, de virker stort sett i hele verden bortsett fra Japan og Nord-Korea? Dette erfarte vi første gangen vi var her, så denne gangen hadde vi kjøpt oss nye, med garantert bruksområde også i Japan. Min nye var en 3G-telefon, og den fungerte, men gubben sin nye virker ikke i det hele tatt selv om butikkpersonalet hjemme i Norge bedyret at den skulle virke også i Japan.

Og dessuten så var det jordskjelv i Kyoto natta etter utflukten vår. Vi tror at det var det vi våkna av, men det var bare styrke på 3.1 og det er det ingen som bryr seg om eller skriver om i avisen. Vi kunne lese det på jordskjevsidene på internett, der står det om alle slike aktiviter, stort og smått.

Noen dager etter denne utflukten var det gubben havna på sykehus, det kommer et innlegg om dette også. Han sier at det var den turen til Ikea som tok slik på, men det var det jo selvfølgelig ikke, selv om han absolutt ikke liker å dra til Ikea, verken i Norge eller noe annet sted i verden!!!

Japan 3. ? 5. mai 200

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s