Japan – annerledeslandet


En fredelig stund i tatami-rommet

Startour har tematurer til Japan, og det er å håpe at så mange som mulig tar seg en tur dit. Det er ikke bare et annet land og en annen verdensdel, for min del syntes det som en annen planet første gang jeg var i Japan. Selv om alt er ordnet fra arrangørens side så kan det være nyttig å få noen tips fra hverdagslivet man møter der på andre siden.

Yodobashi Camera, i Osaka, her kan man prøve litt av hvert

Shopping:
På tur til Japan er shopping en av de tingene man MÅ gjøre. .Japanere har det som hovedhobby tror jeg, luft og natur er ikke det som blir prioritert på fridager, men shoppingsentrene er smekkfulle.:
Vi jentene som var med på vår tur var selvfølgelig også på shopping, veldig mye fint her, og billig, men stort sett altfor små størrelser i vanlige avdelinger. Jeg fant en genser jeg gjerne ville prøve, og stima avgårde til et prøverom med plagget på armen. Jeg ble stoppet av en ekspeditrise som gav meg en slags hette til å ha over hodet. Deretter labba jeg rett inn i prøverommet på skoa på, og det utløste en hysterisk reaksjon fra ekspeditrisene, her går man ikke inn i prøverom med sko på!! Da jeg deretter tok hetta på hodet bak fram var det i grunnen komplett. Vi vet ikke om det var lus de var redd for, men tror vel egentlig det var sminke de ikke ville ha på klærne. Men vi jenter fikk jo omtrent hysterisk latteranfall og turte ikke gå til den avdelingen flere ganger, men nå har vi lært, ikke inn i prøverom med sko på.


Den borterste røde ble min!!

Tøfler:
Her finnes gjestetøfler overalt, Og ikke nok med det, det finnes egne tøfler for toalettet i private hjem og hoteller. Her går man ikke inn på do med stuetøflene på, eller det viktigste er, man går ikke tilbake i stuen med dotøfler på!! Og dette glemmer jo vi hele tiden. Det står dotøfler inne på toalettet, og de skal bare brukes så lenge man er der inne og så står stuetøflene utenfor og venter. Og på tatamirommene går man i sokkelesten eller barbent, der bruker man ikke tøfler i det hele tatt. Japanerne synes kanskje at vi er noen barbarer uten folkeskikk.


Ja hvilken vei skal man snu seg her da?

 

Toaletter:
Det finnes minst tre typer toaletter i Japan, og det kan virkelig være en utfordring. Det mest vanlige på jernbanestasjoner og offisielle steder er den japanske modellen som er på gulvplanet: en porselenskål nedfelt i gulvet. Her nytter det ikke med vonde knær eller magesyke, da går det virkelig ille.

Litt vanskelig dette også.

 

Den andre japanske modellen kan være noe innviklet. Det er et «kontrollbord»  på høyre side, med masse rare knapper og lysdioder, og selvølgelig med bare japanske tegn. Setet er deilig og varmt, det er når man er ferdig problemene begynner. Hvordan gjør man så? Jo hvis toalettet er veldig intelligent så blir alt spylt ned kun ved å fjerne bakdelen sin fra toalettsetet. Knappene har vi aldri våget å røre ved, har hørt at da kan man få full vask og tørk i baken.. Noen toaletter har fotoceller slik at du kan starte en lydillusjon, det høres ut som om det blir spylt ned i toalettet. Dette finnes for eksempel i konserthus eller på store toaletter med mange båser bortover.

Jo da, det er spennende dette, jeg ser alltid etter handicaptoalettet på t-baner og stasjoner og offentlige steder, det er en sikker vinner og er et helt vanlig toalett slik som vi er vant til hjemmefra.
Et utrolig viktig tips kommer her:
Ha ALLTID med deg en pakke papirlommetørklær i lomma eller veska. På mange toaletter er det ikke papir, og heller ikke noe å tørke hendene med etter vask

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s