Utflukter fra Side, Tyrkia

To herlige skolejenter

 

På vår aller første tur til Tyrkia-tur var vi med på to utflukter, en tur til Side med alle guidene på hotellet og en tur til «Det ukjente Tyrkia».  Det er nyttig å henge seg med på en slik tur i et ukjent land.  Guidene er ofte meget dyktige og har mye kunnskap om landskapet vi ferdes i.

Turen til Side var en ettermiddags/kveldstur og vi var først innom en skinnfabrikk hvor vi fikk overvære en liten modelloppvisning. Etterpå ble vi sluppet løs blant alle jakker og vesker og alt mulig, og vi måtte selvfølgelig prute. Det er ikke lett for oss som av natur mener det er veldig uhøflig dette med pruting, men det ble en skinnjakke kjøpt, med 30 prosent pruteavslag. Så gikk turen til Side og ruinene etter Apollo-templet, felles middag på restauranten Ottoman og en liten guide-underholdning på baren Royal Castle etterpå før vi måtte finne veien tilbake til hotellet selv, det var programmet.


Ruinene i Sides havn

Gaten ned til havna og ruinene var en gågate med butikker/basarer på begge sider. Det ble en underlig spasertur nedover der. Gruppa vår var de eneste turistene omtrent. Foran hver butikk stod det et par menn og alle kom med tilrop til oss: «Bara titta»?  «Norske» ? «Svenske»?. For meg virket det også veldig unaturlig at der ikke fantes en eneste kvinne i disse butikkene.

Restaurant Ottoman serverte oss Osmansk gryte (casserolle) og det smakte veldig godt. Vinen var dyr, dvs ikke etter norsk pris da, men 130 kr for ei flaske vin i Tyrkia var vel i overkant av hva vi hadde forventa oss, men det skulle bli verre. På baren Royal Castle måtte vi betale 7 euro for en Irish coffee ! Kanskje var det meningen at vi skulle ha prutet på det også? Men så var vi så dumme at vi ikke skjønte det. Guidene underholdt og hadde forskjellige konkurranser, veldig hyggelig kveld ble dette. Vi fikk ikke prøvd «Dolmus» , minibussene som går til og fra ,hjemover. Vi praia en taxi, og hadde fått beskjed fra guidene at vi måtte avtale prisen før vi satte oss inn. På prisliste på hotellet stod det at normal pris mellom Side og hotellet var 8 euro.  Da vår taxisjåfør forlangte 10 euro protesterte vi med det resultat at han kjørte sin vei og parkerte. Etter en stund kom han tilbake og sa at: OK, vi kunne betale 8 euro og gi ham 2 euro i tips så var det ok.  Og det slo vi selvfølgelig til på, bra deal det!


En flott samling med skolegutter!

Neste tur, «Det ukjente Tyrkia» ble en spesiell og fin tur. Vi var til sammen bare 15 stk, og kun seks av oss var turister, de andre var guider, nye og gamle som skulle få litt mer informasjon om denne turen. Vi kjørte i en minibuss og vår alles guide var Delek, oppvokst i Tromsø siden hun var seks år gammel. En ung og frisk dame, og troende muslim attpåtil. Hun kunne fortelle oss mangt og mye om sin religion, og konklusjonen enkelt sagt:, mye av det vi hører og som praktiseres er gammel overtro, tradisjoner og «egne tolkninger».  Mye av dette er på vei ut, sakte men sikkert. Det sto ingen steder i Koranen om alle disse forbudene som ble praktisert. Ja vi kan jo bare tenke tilbake på Norge og kristendommen i gamle dager, mye har endret seg der også.

Vi besøkte en liten skole på veien opp til fjellandsbyen, og der ble vi stormende mottatt av barna. Her var det VI som ble beglodd og studert, og ikke motsatt. De myldret rundt oss  og ville ta oss i hånden hele tiden. Delek ga oss mye informasjon om undervisningen og skolen, og datarommet med mange nye datamaskiner var kommet i stand ved hjelp av reiseoperatørens betalinger for at vi kunne besøke skolen.


Lefsene smakte veldig godt

Turen videre gikk til en liten landsby hvor de hadde laget en slags utekafe med tak over. Der fikk vi lunsj som smakte godt, bønnesuppe, ris og salat. I tillegg fikk vi noen lefser med ost og persille som var stekt på en takke over åpen ild. Vi fikk også besøke deres moskè og der måtte alle damene ha tørkle over sitt hår. Delek fortalte oss mer om muslimer og deres levemåte og tro, og det var ganske så forskjellig fra det vi leser om i avisene.


Her er vi inne i moskeen, med tørkle på hodet

Halveis nedover til Side kjørte vi innom et natursted med en foss og en «utekafe» hvor vi egentlig skulle ha spist lunsj, men de hadde ikke åpnet for sesongen enda. Her var jeg veeeeldig glad for at vi kjørte en minibuss. Jeg kan ikke skjønne hvordan en stor buss kunne ha kommet seg fram på denne veien?

 

Vi har stort utbytte av slike turer, og denne gangen var vi jo ekstra heldig ettersom vi ikke var så veldig mange deltakere.  Det blir forhåpentligvis flere turer til Tyrkia, der finnes enda flere flotte steder å besøke.

7 kommentarer om “Utflukter fra Side, Tyrkia

  1. Så hyggelig å lese reisebrevene dine. Du skriver så levende at det er en fryd å lese. Har nettopp bestillt reise med Nazar for tredje gang – denne gang til IC residence – Lara, Antalya. Tror dette blir en fantastisk tur…teller ned på dagene, men det er fortsatt lenge til mai..sukk! Ønsker deg og din mann god tur neste gang dere skal ut og reise.

    Liker

  2. Hege: Tusen takk for rosende ord Hege. Vi reiser straks til Lanzarote, faktisk i morgen, det blir godt å komme vekk fra alle de blå gradene. Jeg skal skrive fortløpende derifra, tror jeg. Bredbånd på alle rom. God tur med Nazar, det var et flott hotell PW, og all den gode maten!

    Liker

  3. Å så heldige dere er. Har vel snart vært på Lanzarote i en uke dere nå, tenker det er herlig?! Nyt ferien i lange drag, og så blir det spennende å lese fra turen deres:))

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s