Utflukt til Nord-Kypros

De fleste vet vel at Kypros er delt i to.  Tyrkia invaderte Kypros i 1974, og de okkuperte den nordlige delen av øya.  Nord-Kypros var stengt for turister og innbyggere fra sør helt til for noen få år siden.  Vi hadde lenge forsøkt å få bli med en tur dit, og endelig lyktes det.
Vi skulle besøke Kyrenia og det gotiske klosteret Bellapais på Kypros nordside.

 

Grensovergangen var ganske spesiell, vi måtte jo selvfølgelig stoppe og tyrkiske tjenestemenn kom inn i bussen, der tok de med seg kun fire pass, våre to og et annet par sine pass. De ble borte både lenge og vel, og vi ble nok en smule engstelige, men alt var vel i orden til slutt.

 

 

Vi kjørte over fjellkjeden Pentadaktylos for å komme til nordsiden, og klimaet var merkbart annerledes der på den andre siden. Vi hadde en nydelig utsikt over Kyrenia-bukten, og det var grønt og frodig over alt. Første stopp var klosteret Bellapais, i landsbyen med samme navn.

 

Klosteret hadde en utrolig vakker beliggenhet med en flott utsikt over havet og nordkysten av Kypros.

 

 

Dette gotiske mesterverk fra 1200-tallet var en smule ødelagt, men vi kunne godt fornemme hvordan det hadde vært i sin glanstid. «Bellapais»  betyr  «vakker fred» , og det passet veldig godt.

Havna i Kyrenia ble ganske dominert av Kyrenia Castle, en stor og mektig slottsborg som ble bygget som beskyttelse mot araberne rundt det 8. århundre. Slottet har en historie som strekker seg over mange tidsepoker, og det har blitt ombygget og påbygget flere ganger.

 

Midt der inne fant vi også en kirke som var omtrent «bygget inn»    Utenfra kunne vi bare se kuppelen øverst i taket. Denne kirken heter Church of St. George og ble bygget i det 12. århundre. Da kirken ble bygget, lå den utenfor selve borgen.

 

 

I dag er borgen et museum som bl annet inneholder restene av Kyrenia-skipet, verdens eldste skip (2300 år gammelt). Vraket ble berget fra havbunnen omking 1960, og om bord fantes det bl a 400 vinleirkrukker, møllesteiner og 9000 mandler! Skipet sank rett utenfor kysten på Alexander Den stores tid.

 

Da vi passerte grensen på vei inn i Sør-Kypros igjen, kom de inn og telte oss alle, kikka under alle stoler i bussen for å sjekke at vi ikke hadde med oss noen ekstra ut fra Nord-Kypros.  Det må vel være lov til å si det at atmosfæren i nord, og på grensestasjonen var helt annerledes enn i den sørlige delen av øya.

 

 

 

6 kommentarer om “Utflukt til Nord-Kypros

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s