Petra, et familiemedlem

 


Det hender rett og slett at jeg sporer av, og det har jeg gjort nå.  Alle disse reiseblogginnleggene mine, og hele båtferien – .det har gitt meg tanker om den båten vi hadde før Stålpetra. I 17 hele år reiste vi langs kysten, og vi var til og med rundt Lindesnes med Petra, som hun het.  Både barn og barnebarn lærte å bli glad i sjølivet der om bord, og de har alle som en mange minner fra mange turer.

Vi var på korpsturer også, helt til Koster!  Alle korps drar jo til utlandet.  Var det for dårlig vær så ble det Hvalerdistriktet.  På slike turer måtte vi jo selvfølgelig være flere båter i følget.  En gebursdag ble feiret på korpstur, da var det noen som telte 22 personer som ble traktert med bløtkake ombord, samtidig. 

 Petra var (er?) en Tresfjord-dory.  Byggeår for skrog var 1960 og materialer i skrog  – furu på bjerk.  Overbygning og dollbord av tykk mahogni.  Dekksplankene tror jeg var eik.  Under dekk var det en 30 HK Sabb dieselmotor, og forbruket av diesel var minimalt.  To seilmaster, rullefokk, og påbygd blykjøl.  Det er vel en stor overdrivelse å si at denne damen kunne seile, men når forholdene lå til rette, med vind fra riktig retning og lite bølger, da seilte hun av gårde som bare det.  Vi hadde mang en fin tur, i flere timer med bare seil.  Rekorden ble vel satt sør for Skjærhalden en gang, med nordlig vind, null bølger og 6-7 knops fart, det var stas!!

 I løpet av 17 år skjedde det mangt, og turene var mange.  Sommerhavna var først hos Talberg, senere Skjebergkilens Marina.  Vinterhavna/boblehavn var som oftest i Oslo, Skarpsno båtforening.  En trebåt liker seg nok best i boblehavn om vinteren.  Det kan skrives mange historier om disse turene vår og høst også.  Det hendte at vi sendte ut invitasjoner til den STORE seilasen til Oslo, det var stas det?.for noen i hvert fall som var nogenlunde sjøsterke.

Vi var en stor og aktiv båtforening den gangen, Sørum Haveseilerforening, hjemmehørende godt i innlandet, derav navnet.  De fleste hadde båtplass i Skjeberg, og de som ikke hadde, de kom når vi inviterte til treff i Hvaler og Koster-distriktet.  Vi var over 28 stk som tok båtførerprøven samtidig i 1989 og to av foreningens medlemmer viste seg å være de yngste i hele landet som hadde gått opp til bestått båtførerprøve.

Av forskjellige årsaker hadde vi litt salgsplaner, vi hadde lyst å prøve noe annet, la ut Petra for salg, uten å få noe napp.  På vår hjemmeside hadde vi masse fine bilder av den stolte damen, og plutselig en dag fikk vi telefon fra nord-norge.  Dermed var Petra solgt, usett.  Avtale i boks om å sende henne nordover med en lastebåt som skulle plukke henne opp utenfor Fredrikstad, i sjøen, Leira.  Mannskapet vårt skulle så følge med lastebåten til Oslo.

Gubben og svogeren møtte opp, men men men, lastebåten kunne ikke heise henne om bord pga av for store bølger!!!  Det endte med at Petra måtte kjøre til Oslo for egen maskin, hakk i hæl med lastebåten som selvfølgelig kjørte fortere og kjørte fra dem.  Det ble litt av en tur for de to om bord i Petra, uten sjøkart, uten mat, uten det meste.  Nå var jo ruta godt kjent etter 17 år fram og tilbake, men likevel??..

 Petra ble godt mottatt der nord, i nærheten av Narvik.  Kjøperen var fornøyd, hun var mye penere enn på bilder, sa han i telefonen.  Vi var uten båt den sommeren, og det gikk dårlig, det ble med den sommeren.  Neste sommer var vi båteiere igjen, og det ble Stålpetra denne gangen.  Og det er Stålpetra som har fulgt oss i 10 år nå.  Jeg er enda ikke ferdig med alle gjestehavner vi besøkte i sommer, det neste innlegget fra i år blir fra Fredrikstad!

 Før jeg gjør ferdig beretningene fra gjestehavnene i årets sommer, så har jeg sporet av, og dukket ned i bilder fra vår tid med Petra, 1985 – 2002.  Det har seg slik at hun ble så savnet i en periode at det ble diktet en vise om henne, og denne er spilt inn på en CD.  Jeg har satt sammen bildene og lagt til musikken, og videoen finner du her:  God tur!

 

 

6 kommentarer om “Petra, et familiemedlem

  1. Koselig å lese om Petra og artig at «hun» opprinnelig er fra min hjemkommune. Dere har nok mange gode minner fra tiden med henne.
    Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Tidligere ville jeg se mest mulig av verden (eller rettere sagt Europa), men de siste årene har jeg hatt mine favorittplasser. Denne gangen var det ikke mulig å oppdrive en lettvint tur til mine paradis, derfor prøver jeg noe nytt. Og som jeg skriver; jeg reiser til et nytt land med åpent hjerte og sinn. Før vi bestilte var jeg innom og leste dine innlegg om Tyrkia. Og gjort det på nytt nå. Vi skal bo i gangavstand til sentrum, men det er egentlig ikke av betydning. Denne gangen reiser vi for å nyte sol og varme, slappe av og spise noen gode måltid.
    Ønsker deg en god helg!

    Liker

  2. Randi’s Tanker: Det har visst blitt mye bedre i Side (og ellers i Tyrkia) nå ang påtrengende butikkeiere. Det er fint. En riktig god tur til deg, fint med noe nytt.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s