Fredrikstad

Da vi dro fra Horten så hadde vi bare et sikkert mål, og det var over Oslofjorden til Østfoldsiden.  Muligens Engelsviken igjen, ikke helt ferdigtenkt dette.  På båtferie går det ikke an å ha fullstenig faste planer hver dag.  Vi må følge vær og vind og stemning.  Underveis fant vi ut at været var så bra, og havet så flatt at vi tok Strømtangen i samme slengen og bestemte oss for Fredrikstad som neste gjestehavn.

Fredrikstad ligger akkurat ved utløpet av Glomma, Norges største og lengste elv. Inn til Fredrikstad er det to muligheter, Østerelva eller Vesterelva, Glomma begge to!  Vi kom fra Strømtangen og da ble det Vesterelva inn.  Over elva går det broer, og kommer du med seilbåt så må du vente til den åpnes, eller kalle opp på VHF kanal 12.  Faste åpningstider er kl 06.00, 12:00, 14:30, 18:00 og 21:00.  Den åpnes ikke mellom kl 22:00 og kl 6:00.  Vi har ingen seilbåt lengre, så vi var uavhengige av slike klokkeslett. 

Grei beskjed dette her.

Jeg vet ikke hva dette brukes til ved broen, kanskje det er til å fortøye ved, mens man venter? 

Å finne akkurat hvor gjestehavna var, var derimot ikke så helt enkelt, men ut i fra bildet i Havneboken fant vi ut av det.  Det står der at havna har 60 plasser, hvorav 20 med strøm.  Etter fellesferien så er det god plass overalt, vi kan omtrent velge og vrake og la oss til ved servicehuset hvor det også var kafe/restaurant.    Fredrikstad har flere gjestehavner, men selve gjestebrygga ligger ved Dampskipsbrygga nord for Kråkerøybrua.  Her legger du deg sidelangs ved kaikanten langs byens havnepromenade. Dette er en elv (!!) og det kan føre til en veldig sterk strøm på mellom 2 og 5 knop.  Havnen har de fleste fasiliteter og rett over gata finnes butikken Bunnpris. 


 Lett kjennelig bygg, her er det!

Dette var for øvrig den første gjestehavna hvor vi møtte levende mennesker, og ikke bare an betalingsautomat.  Dette levende mennesket holdt til i turistinformasjonen, ca 35 meter fra brygga, i Blå Grotte.  Der betalte vi havneavgift, fikk dagens avis og masse andre publikasjoner som fortalte oss mangt om byen og omegn.  Og ikke nok med det, om kvelden gikk serviceverten (jo da det heter så) en runde og sa god natt til oss i båtene.  Ok, det var vel helst en runde for å sjekke om alle hadde betalt, men dog, det var hyggelig.  På morgenen kom sannelig denne serviceverten tilbake og ønsket god morgen og overleverte dagens Fredrikstad Blad.  Jo det var hyggeligere og mer personlig enn billettautomaten de andre stedene vi hadde vært.

Gratis vann?  Har vel i grunnen aldri opplevd at vi måtte betale for vannet?


Havnekontoret/info rett fram, Bunnpris til høyre

 Fredrikstad er en spennende by, Nordens eneste bevarte festningsby står det i reklamen!  Garnisonsbyen i Gamlebyen er en sprell-levende bydel, med butikker og opplevelser hele året.  Gamlebyen ble anlagt i 1567 av Kong Fredrik II. Visste dere forresten at det første elektriske lysanlegget i Norge ble bygd i Fredrikstad i 1887? 

   

Det er ingen grunn for å ha det travelt med å komme seg videre når du først er her i byen.  Det finnes aktiviteter og turer for flerfoldige dager, og mange tips og opplysninger finnes her: http://www.visitoslofjord.no/fredrikstad-og-hvaler/

Vi ble der bare i to dager, og den ene dagen pga av masse regn og uværet Frida som slengte litt fra seg på Østfoldsiden også.  Etter å ha lest oss gjennom alt vi fikk på turistinformasjonen har vi funnet ut at neste gang, da skal vi bli der i flere dager. 

Vi fikk også en gledelig kulinarisk opplevelse, aldeles uventet og overraskende.  I andre enden av servicebygget på kaia var det etablert en kafe/restaurant som heter CAMPINO, i følge reklamen Pizzeria, Salat-bar, Kebab-bar, Gresk Gyros.  Det var muligheter for å spise der, de hadde alle rettigheter, eller vi kunne ta med oss maten til båten.  Vi studerte menyen, og er veldig glad i gresk mat.  Bestilte kyllingspyd med gresk salat, tzatziki, brød og hvitløksaus.  Du all verden så godt det var!!  Det er det beste jeg noensinne har fått servert i isopor-emballasje.  Ja det kunne faktisk konkurrere med det vi har spist på Kypros også, på ordentlige tallerkener, helt utrolig!!  Denne restauranten har både facebook og hjemmeside, finnes her: http://www.pizzeriacampino.com/


Ikke la deg lure av gatekjøkkenpreget, det var nydelig mat!!

Det finnes flere gjestehavner i Fredrikstad.  Nøkledypet båthavn ligger i sundet mellom Isegran og Kråkerøy.  Den kan ta imot båter opp til 40 fot. Der leier de ut ledige plasser til gjestende båter.  Havna er trygg og det er langt roligere der enn i gjestehavna i sentrum.  Nøkledypet er ikke tilgjengelig nordfra, odden på Isegran må rundes før man går inn der.Vi løsnet våre fortøyninger etter hvert, og neste mål var litt usikkert.  Det eneste sikre var at vi skulle tilbake til vår egne hjemmehavn, bytte ut båt med bil for en liten tur til Strømstad og handletur.  Etter det, muligens Halden!!  Men først et fredelig døgn i skjærgården og utehavn.  Deilig å slappe av uten bymas!!!  Veien ut fra Fredrikstad gikk gjennom Østerelva, forbi industriområdet  Øra og ut i «Hvalerhavet», som jeg pleier å kalle det.

Flere bilder fra Fredrikstad og omegn:


En søt båt vi møtte før Strømtangen


Merkelig sted å fortøye en jolle!


Båtbua i Fredrikstad, kjent for de fleste båteiere i distriktet


På vei inn Vesterelva, det kan vel være kjekt å bo slik?

 
Gamle bygninger her også


Fine benker og bord på promenaden ved gjestehavna


Vakre blomster, det kom en kommunal bil i pøsregnet, og de vannet dem, artig!


Servicedelen med wc og dusj er i andre enden av bygget, ved Campino


Vaskemaskin og tørketrommel


Kråkerøybroa


Isegran, på vei mot Østerelva


Spennende gamle bygninger i Gamlebyen


….og kanoner


Diesel, kr 9,59, det er billig det, denne flytende stasjonen ligger i Østerelva


Østerelva, vi nærmer oss industriområdet


Øra, her er det full aktivitet


Artig hus, midt blant containerne


Utgående strøm, heldig for oss!


Vakkert motiv på vår styrbord side på vei ut Østerelva


St. Pauli på vei inn til Fredrikstad, herlig å se at ikke all last går med trailere på landeveien.

Her er en liten snutt fra Fredrikstad, bilder fra noen flotte dager i august 2005:

 

Her er de havnene vi har besøkt hittil:

 

Horten

Holmestrand

Drammen

Holmsbu  – 

Moss  

Engelsviken  

 

 

 

Vi snakkes snart igjen, på Singløya, eller i Halden??

 

6 kommentarer om “Fredrikstad

  1. Veldig bra side. kom over den ved en hilsen fra familie i USA. Jeg vil anbefale den til alle kjente
    Hyggelig at du var fornøyd .

    Liker

  2. Vi kunne ikke ha skrevet bedre selv, eller tatt mer fortellende bilder, enn dette fra eljosreise, enda vi bor her i Fredrikstad og elsker denne byen ved ælva. Vi blir stolte når besøkende har det bra her! Velkommen tilbake!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s