Halden (og Grensetreff)

 

Vi har vært her i Halden utallige ganger de siste 20-års båtliv.  Halden er alltid like vakker!  Det er utrolig pent her, med  Fredriksten Festning høyt der oppe over byen, flombelyst om kvelden. Det minner oss om slott i Moseldalen og i Frankrike. Inne i byen finnes der bydeler hvor husene ser ut som de gjorde for mange år siden, og alt er velstelt og pent.  Det ser ut som om Halden sentrum har gått sine egne veier, heldigvis.  Under festningen kan man klatre opp gatene, og tro at man befinner seg i en bydel for mange, mange år siden, og veien går helt opp til festningen,  det blir mest stier og trappetrinn på slutten.

 Men før vi kommer så langt som inn til Halden skal vi igjennom Ringdalsfjorden.  Den starter ved Singlefjorden/Sekken og ender i Halden.  Fra Halden og videre inn i landet heter fjorden Iddefjorden.  NB på svensk side heter hele fjorden Iddefjorden!!

 
Sponvika, en liten «sørlandsidyll» dette også.  Her kan du fylle vann og diesel.  Gjesteplasser er det derimot dårlig med, med det går an å spørre på butikken.

 
Svinesund er et gammelt fergested på riksgrensen mellom Norge og Sverige, ved det trangeste av Iddefjorden (Ringdalsfjorden) Den gamle broen over Svinesund er fra 1946, ny bro utenfor den gamle åpnet 2005. E 6 over Svinesund er den mest trafikkerte vei mellom Norge og Sverige. Strømmen under broen kan gjøre 3 knop.

Ved det tidligere fergested nede ved fjorden står fremdeles hovedbygningen, søylegården fra 1726, som rommet poststed og tollstasjon.  Det har vært gjestgiveri også en gang i tiden. Øst for den gamle broen, Hjelmkollen med grensefestning, nedlagt i 1905.  Mye historie i denne fjorden med andre ord!!

 


På svensk side ser det slik ut!

Og bli nå ikke skremt om dere møter en slik en inn fjorden til Halden.  De er jo så vakre!! Snille er de også, det er bare å slakke av på egen fart, kjøre litt til siden og nyte synet.  det er en del nyttetrafikk inn og ut denne fjorden og det er jo fantastisk bra at næringslivet og båttrafikken lever?


Fantastisk beliggenhet på den festningen, her kan de se alle som forsøker å lure seg inn i Halden


Den nye bysiden i Halden, på babord side når vi kommer inn med båt.  


Og her er den gamle bysiden, på styrbord side.  SE den flotte vindusrekka, ha ha ikke så mye som er rettvinklet her! 


Vi blir ønsket velkommen!!


Rekecafe, på den gamle bysiden.

 
Det foregår bestandig noe her i Halden, og info får vi alltid der vi betaler havneavgiften vår.  Hvor vi betaler, det har variert.  Denne gangen var det i den gule bygningen, den gamle tollboden innerst i havna.  Der ligger turistkontoret, og der er det også havnekontor.  Hyggelige mennesker der som gir oss masse info-blader og brosjyrer om hva som foregår i Halden akkurat nå.  Uansett når vi kommer, så er det noe vi kan oppleve.Oppe på festningen er det Allsang på Grensen hver onsdag i sommerhalvåret.Det er veldig ofte store konserter også der oppe, i juni var bl a Andrea Bocelli der.

 

Den helgen vi var der var det grensetreff for gamle biler.  Det meste foregikk på festningen, men det var masse opplevelser nede i byen også, organisert parade i gatene med start nede i havna.  Gratis rockekonsert på torvet lørdag kveld, og selvfølgelig, masse biler som cruiser rundt hele tiden, vi er jo i HALDEN!!!!   Her kan du lese om begivenheten.

Det ble tatt så mange bilder av biler denne gangen, jeg har problemer med å velge. Derfor har  jeg laget en liten bildeframvisning av disse også, ledsaget av musikk. Jeg hadde ikke rock, jeg bruker bare «egenprodusert» musikk,så «Summertime» får duge. Harald Næss på trompet, og Magnar Osland piano, fra CD-en Stemninger og Dønninger .Det er virkelig Summertime i Halden, hele sommeren!

  Det var mange flotte biler å se denne lørdagen!


Vi hadde en gang en sønn boende der oppe på Festninga, han avtjente sin militærtjeneste i Divisjonsmusikken, og det gav oss anledning til mange besøk, fortrinnsvis med båt.Det ble både fyrverkerikonsert og trebåtfestival, og mange andre hyggelige visitter.

På Fredriksten kan man bestille guidet omvisning hele året. En vanlig omvisning tar ca 1 time. Guiden møter dere på P-plassen. Deretter går turen til Karl XII støtten og Place d’Armes gjennom indre festning og avsluttes på Dronningens bastion. Omvisningen bestilles hos Halden Turist, 69190980 eller på info@visithalden.com

 Noen av de mest dramatiske begivenheter i norsk krigshistorie har funnet sted på Fredriksten festning. Seks ganger har festningen vært angrepet, men aldri erobret. «Ofte beleiret – aldri beseiret».  Vi var en gang med på et «vandrespill» der oppe, og det var en stor opplevelse.  Dessverre har de sluttet med dette nå, men de finner jo på stadig nye ting, denne sommeren er nyheten Lysspillet som vises på festningsmurene og tar oss med på situasjoner, miljø, historie og forandringer gjennom 350 år. Det er satt sammen av animasjoner og film og med fantastiske lydeffekter. Lysspillet vises på murveggene i indre festning, Østre Kurtine og Øvre magasin. Dette er en del av 350års markeringen til Fredriksten festning.

 

Tista er en gammel og ærverdig båt som er godt synlig i «bybildet». Tista er over 110 år gammel og et klenodium. Etter fylte 100 år er hun fredet ved lov og kan nå smykke seg med tittelen «Veteranbåt».  Denne kan leies hvis noen ønsker seg en tur eller en festlig anledning utenfor det vanlige. Flere opplysninger HER


Her kan man ligge langsetter

Gjestehavna har flere ganger fått hedersbetegnelsen Norges beste gjestehavn, og kan absolutt konkurrere om å bli best fremdeles. Her er det god plass, strøm og vann, servicebygg og internett, og masse restauranter som ligger rundt havna.  Vil man ligge sidelengs langs kaipromenaden som går hele veien rundt havna, så er det veldig mulig.  Er det flere i følge og det er fullt så kan man legge seg utenpå hverandre også, koselig det!  Ellers er det utstikkerbrygge for dem som vil vekk fra å være byens turistattraksjon.  Hyggelig der også.  Ja vi liker oss veldig godt i Halden og kommer stadig og plutselig tilbake!

 Flere bilder og stemninger  fra Halden:

 
Sponvika, foreldre og  barn tro?


Et spennende hus nesten under  Svinesundbroen.


Et offentlig toalett på torvet, er det ikke fantastisk?


 En fin kafe langs kaikanten der vi kan ligge langsetter.


Gjestebrygga dette også, helt ytterst, her ligger du i båser og det er ikke så mye mennesketrafikk forbi båten din.


Og der kan vi skimte Stålpetra, med hvit jolle bak.

Og så er det en sak jeg har lurt mye på, hvordan klarer noen å holde styr på slikt stasj i bølger og sjø?  Er det limt fast?  Fant motivet i gjestehavna i Halden, men ser ofte slike utstillinger i forskjellige båter overalt……

Neste havn vi besøkte var ingen gjestehavn, det var vel heller en uthavn.  en spennende uthavn lengre inn i fjorden, i Iddefjorden, det kommer i neste blogg!!

Her er de havnene vi har besøkt hittil:

Fredrikstad

Horten

Holmestrand

Drammen

Holmsbu

Moss

Engelsviken10 kommentarer om “Halden (og Grensetreff)

 1. Kaare: Tusen takk for det, det er ikke vanskkelig å skrive hyggelig om Halden. Håper du/dere likte bildevideoen min også. Jeg har absolutt ikke greie på biler, eller hatt noen interresse for slikt, men den dagen i Halden gikk jeg nesten «berserk» i flotte motiver!! Jeg koser meg fremdeles med å se på videoen min……

  Liker

 2. Som en gammel Halden innbygger så må jeg bare få gratulere med flott blogginnlegg fra Halden 🙂
  Den går nå som en farsott blandt Haldensere på facebook til stor glede for mange 🙂

  Liker

 3. Jannicke Johansen: Så fint at dere liker innlegget mitt. Ja vi kommer tilbake og kommer tilbake, Halden er en utrolig koselig og fin by, ikke mulig å kjede seg der, samtidig som man kan ta livet med ro….

  Liker

 4. Solveig Ingersdatter Eriksen: Tusen takk, det er alltid hyggelig når noen setter pris på det man gjør. Jeg skal snart begynne på innlegget om vårt besøk i (på?) Hellesmørk, inne i Iddefjorden. Og Halden, ja det er og blir en av våre store favoritter!

  Liker

 5. Gleder meg til å følge dere videre 🙂
  Legger denne bloggen inn på min bloggliste 🙂
  Ha en fin dag videre 🙂

  Liker

 6. Solveig Ingersdatter Eriksen: Så fint da, takk for det. Det er fremdeles noen båtturer i distriktet der som står for tur, dvs bloggings-tur. Så blir det tur til Bergen, og så tur til Lanzarote. følg med, følg med……

  Liker

 7. Hei!
  Vi ønsker å bruke bildet fra Rekecafeen på våre hjemmesider, og lurte derfor på om det er mulighet til det?
  Mvh Camilla, Halden Turist

  Liker

 8. Halden Turist v/ Camilla: Det er helt i orden, men det må stå Foto: Ellen Næss. Får du plassert adressen til blogginnlegget også så er det veldig fint. send meg gjerne en link. Jeg skal nok lage mer fra Halden nkommende sommer.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s