Singløya

 

Singløya, den gode gamle mulighetenes øy for oss når vi ikke vil dra så langt.  Og hvorfor skulle vi nå dra så langt når vi har alle herlighetene så nær brygga vår?  Singløya er den nordligste øya i Hvaler kommune.  Her kan vi også se innseilingen til Halden, hvis vi ligger på østsiden. 

Her landet vi innimellom våre opplevelser i by-gjestehavnene denne ferien. Det er en flott opplevelse å komme fra en byhavn til en uthavn.  Bare det med lyset, i en uthavn kan det være stupmørkt når høsten begynner å nærme seg.  I Ekviken så vi ikke et lys.  I de andre vikene kunne vi jo se huslys fra landsiden.  Men sammenlignet med å ligge i en gjestehavn i byer er det jo ganske mørkt.  Fint.  Avslappende. Stjernehimmel.  Stjerneskudd. Vi legger oss tidlig og står opp sent, he he, nei vi står opp tidlig.


Vi har noen yndlingshavner på Singløya, alt etter vær og vind.  Nordavind er ikke akkurat det beste der, som dere kan se på kartet, men da ligger vi tett inntil øverst inne i Orebukta som vi kaller den, vet ikke om det er det den heter,  ved Oremyr.  Ved Kallerholmene er vel mest korrekt.  Vi ligger jo helst fortøyd til land, der er det lunest men sola forsvinner fort om kvelden.  Der er det også fint å ligge på svai, det har vi gjort mange netter.


Orebukta


Orebukta, denne karen hadde breia seg fælt og brukte alle tre fortøyningsboltene. Signalet var vel Kom ikke her!  Vi kjørte helt bort til, men ingen viste seg.  Da er vi såpass veloppdragen at vi trekker oss, og vi la oss på svai, like bra det egentlig.


Orebukta, utsikt mot sør.


Tøgersenbukta, på den andre siden av trærne ligger Ballen


Solnedgang i Tøgersenbukta, vakkert ja

Ekviken, ikke bra i nord og nordvest, men fin i alt annet.  Skikkelig lunt og fint. Det står jo en fin beskrivelse under her, fra havna.com. 
En annen fin opplevelse hadde vi også der siste dagene i ferien vår.  Denne sommeren som alle har klaget så fælt på, den var slett ikke så verst.  Jeg vet om noen som vil si, om noen år, at sommeren 2012, da var det sommer da.  Da dro vi til Ekviken, svømte, lekte, grillet og koste oss og det var varmt og deilig.  For nemlig, om ettermiddagen, etter arbeidstid, da kom de – alle de små båtene som går kjempefort.  Lastet ned med unger, stoler, mat, grillutstyr og badeleker.

 
Her er det like før de sitter i skygge, men de holder ut, til siste solstråle og vel så det.

Vi lå på svai og kunne betrakte dem, et herlig liv for alle som er så flinke til å gripe dagen og anledningen.  Vel var det kanskje bare tre-fire timer med sommer den dagen, men disse menneskene fikk det med seg til fulle.  Ungene bada, svømte, lekte og kosa seg.  De voksne satt i medbrakte strandstoler og bare nøt solen og tilværelsen.  Etter en stund, fyr i grillen, samling rundt maten.  De satt og satt til solen var gått ned, da pakka de sammen og dro hjem igjen.  Og som jeg sa tidligere, disse ungene vil i ettertid huske denne sommeren som en skikkelig sommer med alt som hører til!!

Solnedgang i Ekviken, utrolig vakkert, og vi er som oftest helt alene sånn midt i uka utenom alle ferier.


En morgenstund i uthavn er også ganske så flott, helt alene, vindstille, god frokost, i Ekviken fremdeles her


 

Vi prøvde oss også helt sør for Singløya, kun dagstur.  Der fant vi en fin steinbygning, kan det være en smart kjeller?  Det ble en fin dag det også, i nordlig vind, men det ble ingen overnatting der, var for usikkert vær.

 Hva gjør vi så i en uthavn?  Det er så mangt.  Vi spiser god mat.  Sist sommer investerte vi i et ordentlig kjøleskap med en liten fryseboks, det har gjort måltidene i uthavn noe mer spennende kan man si. 


Reker, hvitvin (Black Tower) , akevitt (Skalldyrsakevitt), har dere prøvd den kombinasjonen?  Det er virkelig godt.

Vi soler oss, hvis det er sol vel å merke, og det er det faktisk veldig ofte når vi lever om bord.  Er det sol en time, ja så får vi den timen. Vi har også heldigvis talent for å bare sitte der å glo på sjøen!  Det gir en veldig ro i kropp og sjel.  Det ligger noe der som det burde forskes mer på, tror jeg.  Jeg skriver reiseblogginnlegg, og andre blogginnlegg.  Vi har jo selvfølgelig ICE.net om bord og det fungerer stort sett veldig bra.  I sommer har jeg tatt ca 2000 bilder, fra både båt og bilturer, og det krever sitt arbeid med sortering og arkivering og sletting, ikke minst. 


Fiskekroken, brukt for å fiske påhengsmotor, måtte ha med «fyrstikk» for å se størrelsen

Gubben har jo sine hobbyer.  Bla fikk han det for seg med å bade med påhengsmotor.  Jeg tror vel ikke det var helt planlagt, men dog, det skjedde.  En 4-hester er litt tung, og jolla er vinglete, så det skjedde ja.  Både han og motoren velta ut i sjøen.  Det gikk en stund nedover før han bestemte seg for å slippe motoren, heldigvis.  Han kom opp igjen, uten motor, med brillene fremdeles på nesa, heldigvis for brillene da.  Været var varmt og vakkert, og påkledningen var kun badebukse så forholdene lå jo tilrette for litt svømming med påhengsmotor.  Faktisk så var motoren fiska opp før håret hans hadde tørka.  Jeg har ikke fått lov å legge ut bilde av ham, med vått hår, men legger ut bildet av fiskeredskapet, en malerkrok.  Smart gubbe jeg har, skikkelig en såkalt handy-man!!


Avslapping etter badet, og motoren er på plass igjen….. 

«Klippet» nedenfor her fra havna.com, en veldig praktisk side: HER  

Nord på Singløy finner du fantastiske naturhavner som Ekevika vest for Hærtangen og Ballen på østsiden. Ballen er egentlig navnet på den lille øya med den eiendommelige fjellformasjonen, men det er utmerket å legge til land i hele området. Adkomsten er grei fra alle retninger, men se opp for skvalpeskjæret nær land utenfor Hærtangen. Ekevika har en stor og barnevennlig sandstrand. Her ligger du godt mot fjellet på begge sider. Dypest er det mot vest, og her er det fortøyningsbolter i fjellet. Skogen innenfor innbyr til turer og spennende aktiviteter. Bak Ballen ligger du lunt og trygt uansett hvor vind og sjø måtte komme fra. I vika innenfor er det en fin gressbakke hvor gresset står grønt og fint nesten ned til vannet. Toaletter og søppelplasser finnes flere steder langs strekningen. Langs østsiden av Hærtangen og videre østover helt til Singletangen er det utmerkete tilleggingsmuligheter i hver bukt og på hver tange. Stedvis er det grunt i vikene, og det er flere skumle steiner like under vannflaten og litt ut fra land. Her er bolter i fjellet flere steder, likeledes toaletter og søppelkasser. På østsiden Ved Kallerholmene og i bukta på sørsiden ligger du utmerket på svai eller til land. Her er sandstrand til glede for barn med bøtte og spade. Nord for Singløytangen er det en fin fiskeplass. Du kan prøve deg med stang fra land, men de fleste legger seg til utenfor med båt. På Singløya er det fortsatt noen fastboende. Tidligere var det ganske mange, og fram til 1939 var det skole på øya. Friluftsområdet på nordsiden drives i samråd med øyas befolkning. Skogen drives med hugst, og det går dyr på beite.

 Vi så faktisk ingen dyr på beite i år, lurer på om det er slutt?  Jeg har vel også hørt at det er ikke fastboende der ute lengre, men kan ikke si om dette stemmer.

Her en en flott webside for et ufattelig fint båtdistrikt, om Fredrikstad og Hvaler.  Det er lurt å starte planleggingen for neste sommer allerede nå!  De finnes så klart på facebook også.  Og siste melding på facebook var om Hummersafari, det hadde vel vært en fin høst-tur?


Utsikt sørover fra Orebukta, mot Singleøy-kalven, en fin uthavn også der.

Tre og en halv uke sammenhengende båtferie ble det denne sommeren, det var herlig det, og vemodig at det er slutt.

Her er de havnene vi besøkte:

Hällesmörk

Halden

Fredrikstad

Horten

Holmestrand

Drammen

Holmsbu

Moss

Engelsviken

Jeg har opprettet en fotoblogg også nå, der legger jeg alle de andre fine bildene som det ikke blir plass til i reisebloggen.  Jeg setter dem sammen til en video, ledsaget av passende musikk som vi har spilt inn og gitt ut på Cd-er.  Adressen dit er  :  http://eljosfoto.blogg.no8 kommentarer om “Singløya

  1. Hei!
    Idag, mai 2014! Det er fortsatt en fastboende på Singløya! Litt mer på sørenden. Gunnar Kverndalen 86 år.
    Stedet han bor heter selvfølgelig også Kverndalen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s