Flyreise med oksygen

 
Vi var på Lanzarote før jul, faktisk så ble det hele fem uker.  Det var ikke meningen, men jeg ble lagt inn på sykehus med lungebetennelse så da ble det en uke ekstra.  Hjemturen ble noe komplisert, med lege som reisefølge og oksygen underveis.   Bildet over viser ambulansen som fraktet oss fra sykehuset til flyplassen. 

Vel og vakkert hjemme og etter å ha gjenfunnet krefter og helse, så fant vi vel ut at det kanskje var på tide å teste dette med oksygenbehov i fly.  Det var ikke akkurat at det føltes som et behov.  Jeg, og legen regnet med at det behovet jeg hadde på hjemturen kom av lungebetennelsen som ikke var helt kurert.  Men uansett, fastlegen sendte inn en henvisning til Ullevål sykehus for en såkalt flytest.  Da puster man inn luft som er som luften i fly i en viss høyde, samtidig som det foretas forskjellige målinger av surstoff, hjerte, blodprøver (blodgass).  Man skal også gå på en tredemølle samtidig som man puster inn den tynne flyluften.

Til min store forskrekkelse viste testen, uten noe som helst tvil, at jeg faktisk måtte ha oksygen hver gang jeg skal opp i luften.  Kunne være fristet til et aldri så lite banneord her.  Jeg så for meg at nå kan det bli komplisert å reise.  Og hva med reiseforsikringen?  Mye å finne ut av, og nå har jeg i grunnen forsket på dette her i ganske lang tid.

Det er et stort virvar, og motstridende meldinger der ute på det store internettet.  De forskjellige flyselskapene har forskjellige regler, og en ting er ihvertfall sikkert, må du ha oksygen ombord i fly har du krysset en linje.  Da er du en passasjer som flyselskapet kanskje ikke lengre vil ha med seg i flyet.  Men bare kanskje, det finnes skjema man må fylle ut, MEDIF-skjema.  Flyselskapene har forskjellige regler vedr oksygen.  Hos noen MÅ du ha med selv.  Hos andre MÅ du bruke det som finnes i flyet.  Og refusjon, dette koster, hvem betaler?  Jeg fant til og med et sted der det stod at det var ikke sikkert at NAV ville refundere kostnadene.  Kaos kaos. kaos

Men så. det dukket opp et firma som heter MEDITEK.  Og dette vidunderfirmaet ordner med alt.  De låner ut utstyr.  De sender søknader hit og dit, de søker refusjon, de gjør ALT som er nødvendig.  Vi sender bare inn et søknadskjema til dem, sammen med en legeerklæring som bekrefter oksygenbehovet.

Meditek låner ut utstyr som omdanner luften til oksygen.  Hendige små apparater som kan stå under setet foran deg. Systemet heter Inogen One, og det minste veier bare 2,2 kg

 

Jeg tok en telefon til dem i dag også, det var en del spørsmål som hadde dukket opp underveis:

Hvor lang tid i forveien må vi søke:  Svar:  En ukes tid!!!  Men så klart. fint å være så tidlig ute som mulig.

Og da må vi også ha kjøpt flybillet:  Svar: ja, ihvertfall den ene flighten til Syden.  Hjemreisen kan ordnes etterpå.

Må vi oppgi til flyselskapet at vi er avhegig av oksygen?  Svar:  det er ikke nødvendig, det tar vi (Meditek) oss av etterhvert.

Kan vi ha et slikt låneapparat  når vi skal være borte i 5-6 uker?  Svar: Ikke noe problem det, det kan vi.

Må man betale dette utlegget på forskudd?  (det er ganske dyrt)  Svar:  Nei vi betaler ikke noe, Meditek legger ut og får det refundert med egne søknader.

 

Så vips, så var det i grunnen ikke noe problem i det hele tatt, bare å pakke kofferten finne billetter, kontakte Meditek og reise avgårde……..

Dere finner alt om sykehusoppholdet og hjemreise på sykebloggen min HER.  Her finnes det veldig mange innlegg  også om  flytesten og alt jeg fant på internett om temaet.  (Ganske kaotisk egentlig)

Men reiseforsikringen da?  Ja jeg følte vel at jeg måtte ta en runde med dette også, og det kommer i neste innlegg.

 

 

 Og det skulle vel ikke forundre meg om det er flere med Kols som burde ha tatt denne testen.  Det er ikke helt ufarlig å fly med altfor lavt oksygeninnhold i blodet!!!

 

4 kommentarer om “Flyreise med oksygen

  1. Uff, dette virkar komplisert for deg. Flott at du fann fram til dette «ordne opp» firmaet. Eg har pacemaker og difor kan eg ikkje gå gjennom porten. Dette gjer at eg må gje beskjed og så må dei finna ein kvinneleg tilsett som kan beføla meg. Ein gong i utlandet var det ein mann som tok befølinga, det var rein forgløymelse, før ei dame oppdaga det og overtok. Mannen blei heilt forskrekka då han blei klar over fadesen, men du kan tru me lo, både den kvinneleg, den mannlege og eg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s