Nestunet i Hardanger

Nestunet er gården hvor navnet Næss stammer fra. Gjennom tidene har skrivemåten vekslet mellom Nes og Næss alt ettersom om det har vært dansk eller norsk styresett i landet.    Dette er historie som ikke ligger så veldig langt bak i tiden, og det var her vi avsluttet vår runde i Næss-slektens fotspor.  

I naturskjønne og idylliske omgivelser ved Mundheim i Hardanger kan Nestunet tilby overnatting og opphold for grupper opptil 16 personer.  Ikke mer enn 1,5 time fra Bergen, et ideelt utgangspunkt for naturopplevelser med ypperlige forhold for fotturer, sjøfiske og hjortejakt.  Om sommerene er det bademuligheter fra små private strender og badeplasser.  Båt er inkludert i leien.  Her blir det også drevet vanlig gårdsdrift med kyr, sau og skogbruk ved siden av utleievirksomhet. 

Nestunet er tildelt  Norsk Kulturarv sitt kvalitetsmerke, «Olavsrosa».  Kvalitetsmerket viser vei til et enestående produkt rotfestet i den norske kultrurarven.  Kvalitetsmerket blir tildelt etter en streng vurdering som legger vekt på produktets kulturhistoriske verdi, hvordan den er tatt vare på og hvordan produktet er gjort tilgjengelig for publikum.

 Litt historikk:
Anne-Karin og Kåre som driver gården i dag er 11. generasjon i ubrutt linje!!!   Det eldste dokumentet der gården Nes er nevnt er fra 1436.  I 1688 ble gården delt mellom to sønner, bruk nr 1 og 3.  Det er bruk 3 som fremdeles driver i dag med Kåre Nes som eier.  Bruk nr 1 var i gubbens slekt fram til 1924, da ble gården solgt.  I den forbindelse ble «klyngetunet» også oppdelt og fire av bygningene ble solgt til Norsk Folkemuseum på Bygdøy.  Stor overraskelse for oss som har bodd i nærheten av Oslo i så mange år og ikke visst at «slektsgården» var like i nærheten!  Vi besøker disse i neste innlegg…….

  Beliggenhet:


Lengre sør i Hardangerfjorden finner vi bl a Rosendal

IdnestovaAv dagens bygninger er «Idnestova» juvelen.  Huset stod opprinnelig i Mundheim sentrum, men på gamle bilder kan man se at hovedhuset på gården var omtrent maken til dette. På Nesgården var de igang med restaurering av stabbur og eldhus, og de så at Idnestova kunne bli en del av tunet.  Huset passet godt sammen med eksisterende bygninger, og det var slektskap mellom de som hadde bodd i Idnestova og de som nå bodde på Nes.  Våren 1997 var bygningsarbeidet ferdig.like vakkert og staselig som da det første gangen ble satt opp 134 år tidligere.  Utvendig er lite forandret, inne er det nå to boligdeler med bad og moderne kjøkken uten at det opprinnelige preget har gått tapt. I stuene kan en fremdeles se de solide tømmerveggene og det vakre gulvet.  Der er totalt 5 doble senger fordelt på 4 soverom, i tillegg til dobbel sovesofa og muligheter for soveplasser på madrass på hemsen.

GeitefjøsetDenne bygningen er fra 1700-tallet, og det var her vi bodde.  Kombinert kjøkken/stue, bad med dusj og hems med soveplass til 4.  Også her er oppussingen gjort på en slik måte at det opprinnelige preget (ikke av geitefjøs!!) er beholdt.  fine tømmervegger, lavt under taket og atmosfære overalt.   Virkelig trivelg.

 

En fin liten kjøkkenkrok som inneholder akkurat det man trenger

En sofakrok, men ingen TV, det hadde vi heller ikke bruk for.  Det stod en radio der, det er vel nok det…….

Soveplasser på «loftet», men vi tok ned dynene og reide opp på dobbeltsofa i stuen, så slapp jeg å klatre opp trappene.

Plasseringen av Idnestova og Geitefjøset, øverst i tunet.

 Trappeheller, de er nok ikke av ny dato.

Løa fra 1900


Her finnes et tilbygg som kan benyttes som utestue og grillplass med plass for opptil 50 personer.

 Nyefloren, (løe)bygget i 1907.


En spesiell bygning som er bygd av kubber, ca 20 cm lange.  Disse kubbene er lagt som murstein og det isolerer godt.  Løa blir helt fri for kondens,  Denne bygningen står fremdeles som dere ser på bildet, og den er svært verneverdig.  Det finnes kun to slike kubbefjøs i Hordaland.  Det ene er dette på Nes og det andre er i Kvinnherad.

 

Strandsitjarstova

Strandsitjarstover var for fiskere og husmenn som ikke eide jord selv.  De fikk leie seg en tomt hvor de satte opp ei lita bu som de bodde i. Denne lille bygningen stod tidligere i strandkanten ved Nestunet, men er nå flyttet opp til tunet og restaurert.  Den er fra begynnelsen av 1800-tallet, og her bodde en enke, Brita Pedersdatter , med to sønner i 16. år.  Det sies at de hadde en høne boende der også!!  De bodde i et rom som var kun 2 x 2 meter, uten vindu, kun med en glugge i veggen som slapp inn litt dagslys.  i 1883 reiste den lille familien til Amerika for om mulig å få et bedre liv der.

Svineeika

Den er 1000 år gammel!!!   Det eldste innslaget på Nestunet!   Som navnet antyder, – den ble faktisk brukt som grisehus på 1700-tallet.  Omkretsen er 7,15 cm, og det er et imponerende syn….. 


Idyllisk ved Nesvatnet


Flere gamle bygninger på tunet

Dette stedet fant vi ikke på booking.com, det kan bestilles overnatting direkte på hjemmesiden deres,

6 kommentarer om “Nestunet i Hardanger

 1. Utrolig nydeligeo omgivelser, og lurt at dere tok alt ned i stua.Tungvint med klatring på hems..Ellers er jo ALT vakkert der :-)SKikkelig pent overalt, fint du tok så mye bilder.. Men det treet, var det PLASS til griser inni der? 😀 ser ikke ut som MANGE griser kunne komme inni der 😀

  Liker

 2. For en idyllisk plass.
  Husene på tunet var veldig fine, go ikke å forglemme svineeika.
  Tenker på den enka og sønnen som levde i det huset, de hadde nok ikke store krava.

  Liker

 3. frodith: Jeg skulle hatt et menneske med på det bildet av svineeika, en såkalt fyrstikk, for å vise størrelsen i forhold til noe som er kjent. Det var nok plass til et par tre griser der ja, hullet var ganske stort. Og omkretsen var jo over 7 meter.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s