Skipper Eli, litt av ei dame……

Plutselig ble vi mange flere, Reiseklubben Artigreiser fikk flere deltakere i Mosjøen, og de fulgte med videre nordover med første stopp på Brygfjell gård og neste stopp Hemnes Bygdetun på Bjerka.   Det var da selvfølgelig Skipper Eli vi skulle besøke både her og der.

Museet hadde egentlig stengt på denne søndagen, men de holdt åpent for den lille gruppen vår.  Tusen tusen hjertelig takk til Sissel Lillebjerka ved museet som både holdt åpent, hadde funnet fram alt vedrørende Skipper Eli og attpåtil sørget for bevertningen.

Det var vel akkurat det vi trodde at etterkommerne passet inn i klærne til Skipper Eli på en prikk!!  Dette er faktisk skipper Elis vest, og som vi ser, størrelsen må ha vært omtrent slik som denne etterkommeren her viser.  For å repetere litt om denne utrolige damen som er vår tipp.tipp.tipp. tipp, tippoldemor (kommer ut av tipp-telling her):

«Elen Nilsdatter var høg og rank, lys og med blå øyne, og en vakker dame.  Hun ble født på Brygfjell gård i 1705.  Hun ble beskrevet både som trollkjerring og heks.  Det at hun ikke fulgte det vanlige livsmønster i bygda og at hun i tillegg kunne kle seg i kostbare og finere klær enn folk flest får nok ta mye av skylda for det. Vi tror nok at historiene som er fortalt om henne er et resultat av overtro, beundring og misunnelse.  Historiene har overlevd i generasjoner, og vi skal ta vare på dem som et pluss til historien vår, slektshistorien vår!  

Jeg legger ut link til hele historien om henne nederst i dette innlegget her.

Vest med sølvknapper, ja det var vel ikke rart at noen ble misunnelig på denne damen som hadde så vakre og kostbare klær.


Det fantes en del stoffrester fra Skipper Eli, pent innpakket. Ikke akkurat vadmel og grovt ullstoff dette her nei……..

Dette er en trelykt med stetter av 15 drammeglass satt inn i tre av sidene.  Det er nok skipperen som har hatt med seg glass-stettene fra Bergen eller Trondheim

Masteringer av tre, diameter 29 til 52 cm. Det har nok ikke vært båter med så store master i Brygfjellet (Skarpsunden) siden Anders Jørgensen og Skipper Eli bodde der.  Vi kan se bumerket til Brygfjellet risset inn i den ene masteringen.

Dette skapet har også tilhørt Brygfjell gård og hengt på veggen der i Skipper Elis tid, men det ble malt mange år etterpå.  Her er det en av etterkommerne som forsøker å få overført litt magiske evner med håndspåleggelse………

Det var en gjenstand som manglet her på Hemnes Bygdetun og det var den akkjen (pulken/reinsleden) som ble solgt da hun døde.  Den har havnet på Mo Museum forteller vår omviser her.  Og ja hmmmmm    tror nesten at noen må sørge for at også den havner her på Hemnes Bygdetun Bjerka, sammen med de andre tingene.  Det hadde vært veldig bra.

Her får vi servering av kamkake og vasskringle, kaffe og brus. Kamkake fikk vi smake både varm og kald, og med smør og hvit ost smakte det veldig godt, 

Kamkaka er et tradisjonelt bakverk i Korgen-området i Hemnes. Det særpregete bakverket kan minne om boblete flatbrød. Om sommeren sørger ungdommer for at den lokale tradisjonen holdes ved like, da bakes det kamkake i Leirskardalen.  Brygfjell Gård ligger i Leirskardalen, og vi må regne med at kamkake var vanlig på bordet også i Skipper Elis tid der.

Eldhus
Bakinga foregår i et eldhus fra 1600-tallet, ett av de eldste trehusene i Nord-Norge. Eldhuset ligger på gården Jamtjord i idylliske Leirskardalen omtrent 7 kilometer fra tettstedet Korgen. Fra det gamle eldhuset har røyken i flere titalls generasjoner indikert matlaging. Her foregikk bakst av kamkaker, flatbrød og lefser, og her ble det brygget øl.  HER kan du lese mer om denne tradisjonen, og oppskriften finnes også her

 

Her er noen av etterkommerne samlet på Stabburets trapp på Brygfjell gård.  Dette stabburet ble bygd av Skipper Elis far i 1702.

 

og litt mer etterkommer også……….

og her er linkene til historien om Skipper Eli, først om henne og så om vårt første besøk på Brygfjell gård hvor vi fikk enda flere spennende opplysninger-

HER er historien om den spennende damen.

HER er historien om vårt første besøk på Brygfjell gård

og ferden går videre, til Mo i Rana, og Træna via Stokkvågen og bilferje.  Følg med følg med………HER
 

2 kommentarer om “Skipper Eli, litt av ei dame……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s