Giuseppe Verdi, hans barndomshjem

Bildet er hentet fra mappen vi fikk utlevert til rundturen i huset

Gratulerer med dagen!! 10. oktober 1813 ble Giuseppe Verdi født og dette innlegget blir publisert 10. oktober 2019. En hel dag med Maestros liv det var en opplevelse. Jeg har det i kropp og sjel fremdeles, dette gjorde virkelig inntrykk på meg. Vi startet med å besøke hans barndomshjem i Roncole, fortsatte til Busseto hvor han gikk på skole og bodde med sin første kone, og hvor det ble bygd et teater til hans ære.  Så var det lunsj i en meget spesiell kafe, og dagen ble avsluttet i hans Villa Verdi i Sant´Agata.  Hele dagen var vi omgitt av hans musikk.

Med unge Giuseppe på øret

Dette var en dag hvor vi fikk et utrolig godt innblikk i en stor personlighet.  Det første besøket i hans barndomshjem var ikke guidet, men vi fikk en mappe hvor han ”snakket” med oss rundt i hjemmet.  Jeg kjørte jo for det meste rullestol og var ikke oppe i 2, etasje, men jeg fikk utlevert en Ipad og øretelefoner og kunne høre og se alt, fra rom til rom. 

God utsikt fra hjemmet og til kirken

Han ble født i Roncole 10. oktober 1813, og ja egentlig så var han jo fransk på det tidspunktet, i hvert fall nesten for da tilhørte dette området Frankrike !!  Han viste tidlig sine musikalske talenter, og lærte av organisten i stedets kirke, San Michele.  Denne kirken hadde han god utsikt til fra vinduene i hans barndomshjem.

Her ble han født. I permen vi fikk utdelt, og på Ipaden var det ikke en vugge, men en kurv ved fotenden av senga.

Foreldrene kjøpte et spinett til ham, og dette var han veldig takknemlig for, det var jo slett ingen overflod av penger i hans oppvekst selv om familien Verdi klarte seg godt.  Han besteforeldre, og senere hans foreldre drev vertshus og butikk i Roncole.

Fra butikken

Organisten, hans første læremester døde da Giuseppe var 9 år, og han tok over som organist i kirken.  Han fikk til og med betalt.  Et par år senere flyttet han til Busseto hvor han gikk på skole og samtidig fikk mer undervisning i musikk.  Hver eneste søndag gikk han hjem til Roncole for å spille i kirken. 
Som ungdom, 18 år gammel flyttet han til Milano, og søkte på Musikkhøgskolen der, og kom ikke inn.  Det var nok en stor nedtur, men han fortsatte med privatundervisning til han flyttet hjem igjen til Busseto hvor han livnærte seg som musikklærer.

Kirken, San Michele Arcangelo
Utenfor kirken

Kirken ”hans” lå like ved barndomshjemmet og vi tok en tur innom den også.  Der må jeg med skam bekjenne at jeg la ikke merke til om jeg kunne kjøre rullestol inn.  Jeg er jo ikke helt avhengig, bare hvis jeg skal gå lange strekninger.  Jeg var så fascinert av alt her at jeg husker rett og slett ikke om det var adkomst inn for rullestoler.  Men vakkert var det der inne i kirken, og merkelig å tenke på at der oppe på veggen satt lille Giuseppe og spilte orgel fra han var 9 år gammel.

En vakker kirke
Og der oppe satt han og spilte

Litt bildedryss fra første del av en spennende dag, og alle bilder er enten mine, eller fra permen eller fra Inger Elen Bech-Olsen

Fra inngangen, her startet vi rundturen
Fra oppholdsrommet
Fra butikken
Dette var en finurlig inretning hvor maten til vertshusgjestene ble holdt varm
Slik så soverommet ut i permen vi fikk låne på runden rundt i huset
Antagelig regnskapsbøker og dagbøker fra virksomheten dette her
Ja vet ikke riktig hva slags lagerrom dette var, men det så ut som om der hadde vært både vått og tørt

Jeg må nok dele denne dagen opp i flere innlegg, og neste innlegg blir fra Busseto hvor han gikk på skole, giftet seg, og fikk et teater han ikke ville ha.  Og mens dere venter, hør litt på Pavarotti, en ung Pavarotti, dere har vel hørt denne før?  Fra Giuseppe Verdis opera Rigoletto. Denne videoen er vist 24 mill ganger på Youtube!!

The «king» Luciano Pavarotti as Il Duca di Mantova in the screen movie «Rigoletto» (1983) based on Giuseppe Verdi’s opera with the same name (1851). (lagt ut på youtube av Christiano Grimaldi)

Utenfor huset i Roncole, og denne turen var absolutt fin for rullestoler

En av mine medreisende har også skrevet blogginnlegg om Verdi, og der er det mange historiske opplysninger. Noe av bildene våre har samme motiv, men det er jo bare slik det blir når vi er på samme sted: Bloggen hennes finner du HER

Reiseoperatøren er så klart fremdeles Kollene ved Parma, bestill deg et nyhetsbrev med en gang, det kommer ut hver måned med nyheter fra dette vakre distriktet Parma.

Ettersom det er Verdis fødselsdag i dag så får dere en ekstra video. Denne er fra hans barndomshjem. Utrolig hva man finner på youtube!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s