Japan og kriseberedskap

 Det hender at vi er i Japan, og da prøver vi faktisk å tenke på at vi skal ha en viss form for beredskap. Så lenge vi er avhengige av medisiner for eksempel, så vil jo en liten katastrofe plutselig bli en ganske stor en hvis vi ikke lengre har tilgang på nødvendige medisiner. Vi prøver å oppbevare medisiner, pass, viktige papirer og vannflaske i en sekk som vi omtrent drar med oss over alt, og som vi vet hvor vi har om natta når vi sover. Og tøfler/sko er alltid tilgjengelig i nærheten. Lengre enn dette har vi i grunnen ikke kommet. Jo, vi har også lært å ha lommelykt i veska, og tørkepapir. 

 

Den norske ambassade i Japan har gått mye lengre enn som så. De sender info til alle norske innflyttere i Japan, med mange tips om hvordan man skal forholde seg i tilfelle kriser av alle slag.

I innledningen sin om kriseberedskap sier de følgende:

 

Katastrofer kan oftest ikke forutses, men de kan begrenses gjennom beredskap. Beredskap motvirker også panikk, som i seg selv hindrer redningsarbeid og rasjonell handling. Retningslinjene nedenfor gjelder primært jordskjelv, men kan langt på vei brukes som generell kriseberedskap.

 

Ganske logisk melding dette, og det kan brukes også i andre land enn Japan. Det er flere steder i verden hvor jordskjelv, flom og andre katastrofer kan true. Ambassaden selger ferdige krisesekker, men forteller også om hvordan du kan sette sammen din egen:

Sett sammen ditt eget kriseutstyr.
Tenk på hva du vil trenge for å greie deg noen dager uten vann og strøm og med vanskelig matforsyning. Lageret må gjennomgås og fornyes jevnlig.
– fullt utstyrt «jordskjelvsekk» 
 (Ambassadens japanske jordskjelvsekker inneholder: hjelm, radio m. ekstra batterier, lommelykt m. ekstra batterier, førstehjelpspakke, kokekar, hermetisk brød, drops, honningbestikk, plastkrus, tennbrikett m. kokestativ, tau, to par hansker, regnjakke, presenning, 1,5 liter vann.

Sekkene kan skaffes ferdig (i Tokyo for eksempel på Tokyu Hands i Shibuya og Shinjuku) eller man kan komponere sin egen.)
– drikkevann og mat for minimum fem dager (hermetikk, supper, kjeks)
– toalettpapir og artikler for personlig hygiene. Nødvendige legemidler. Bleier for småbarn. Våtservietter. Tørkepapir. Håndklær.
– fullt tøyskift for alle familiemedlemmer i tilfelle rask evakuering
– pass, forsikringspapirer, viktig medisinsk informasjon (også blodtype), kontanter, herunder til telefonbokser, telefonkort, skriveblokk og penn
– plastposer, stearinlys, fyrstikker
– saks, kniv, boksåpner

Dessuten bør du tenke igjennom situasjonen rett etter et jordskjelv.
 – lommelykt og sko ved alle senger (tenk glasskår). På alle soverom fløyte (for å tilkalle hjelp), på voksnes rom brekkjern og tau (for å komme seg ut).
 – brannslukningsutstyr lett tilgjengelig
 – plassering av støvler og regntøy og annet yttertøy

En del utstyr som er kjekt å ha i dagliglivet, kan ha stor beredskapsverdi:
 – en gassgrill, med ekstra gassbeholder
 – en sykkel
 – en full fryser
 – en full bensintank (selv om det kan være restriksjoner på biltrafikk)
 – en telefonsvarer (for beskjed etter ulykken om egen situasjon og hvor en er)
 – campingutstyr som soveposer og underlag, spritapparat, ulltepper

Mye av dette blir jo bare tull å ordne med hvis man bor på et hotell, men miniversjonen, med det man har rundt seg og med seg, det kan lønne seg å være litt forberedt med de små men viktige tingene.

 

Link til ambassadens side om kriseberedskap:

 Ambassadens beredskaps-side

En kommentar om “Japan og kriseberedskap

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s