Familien på Nestunet.


To døgn hadde vi bestilt her på Nestunet.  Kåre Nes, nåværende eier kom med bygdebøker, bacheloroppgave og  annen dokumentasjon til oss.  Heldigvis regnet det ute og vi kunne tenne stearinlys, lese og lese og kose oss innendørs mens vi fikk stadig nye opplysninger om slekt og gård.

Det var ikke internett her, men det gjorde jo ikke noe, vi hadde med oss opplegget vårt fra båten, ice.net.  Det fungerer overalt!!

Her står det følgende:  Me har ikkje arva jorda av våre foreldre.  Me har lånt ho av våre born.  En fin  «bauta» på Nestunet, med en fin tekst, så sant så sant!!

Litt mer gardshistorie
Som tidligere fortalt så er Nesgården en gammel gård.  Det eldste dokumentet man kjenner til er fra 1436.  Etter 1436 var det flere eiere av større og mindre deler av gården, men fra 1650 var gården samlet under en eier, lensmann Nils Brynjulvson (f 1608).  Gården var udelt i 38 år til den i 1688 ble delt mellom 2 av Nils sine sønnesønner Nils Sjurson (gubbens linje og bruk nr 1) og Knut Sjurson (Kåre Nes sin linje og bruk nr 3).  Bruk nr 1 var i slekta fram til 1924 men på bruk nr 3 sitter Nils Brynjulvsons etterkommer Kåre Nes, i ubrutt linje fram til i dag.  Imponerende!!

 

Tunet slik det ser ut i dag og i går


Det gamle stabburet

Litt mer slektshistorie om Johanna og Lars:

Her på gården slutter vel egentlig gubbens slektshitorie med Johanna Pedersdtr (f 1801)  ettersom hun giftet seg og flyttet vekk. Det er hans tippoldemor og hun ble født og vokste opp her sammen med flere søsken.  Hennes far – Peder (f 1778) eide kirker på Karmøy(!), men han ble fradømt disse pga manglende vedlikehold.  Dette er skrevet i bygdebøker, så da må det vel være sant.  Han kullseilte og druknet i fjorden i 1841.

Johanna ble gift med Lars Tomasson (Øvrevåge).  Det er hans linje vi har fulgt gjennom denne reisen vår, helt fra Fillippus Erlendsson som bodde på Osland i Sogn og Fjordane via Matssønene og Fartegn Mattson som bodde på Seim i en periode.   Da var det jo litt morsomt å finne ut at Johanna «tippoldemor! Pedersdtr også har direkte linjer til samme avstammingen.  Nils Brynjulvsson, som vi nevner øverst her , som den eldste eier på Nesgården som vi kjenner til, han hadde nemlig en oldefar som faktisk var Fartegn Mattson, ja akkurat, han som bodde på Seim og var gift med Kristoffer Kaperkapteins mor.

Johanne og Lars giftet seg i 1833 og flyttet til Nybru, en husmannsplass som ble ryddet i 1830-årene.  I folketellinger står Lars oppført som «husmann med jord».  De fikk flere barn, og deriblant Tomas (Johannes sin oldefar) som etterhvert ble gruvearbeider på Varaldsøy.


Nybru, husmannsplassen anno 2013

Bruk nr 1 ble solgt på 1920-tallet, og det er vel kanskje derfor det ble «oppbrudd» i tunet på Nesgården.  Fire bygninger ble solgt til Norsk Folkemuseum og flyttet til Bygdøy.  Den dag i dag står de der fremdeles, og er selveste Hardangertunet.  Vi har nå bodd her på Østlandet, ca 30 min fra Bygdøy i veldig mange år, og vi har ikke hatt den minste anelse om dette før. 
Det er de bygningene jeg har fargelagt med rødt som ble flyttet til Bygdøy.


Bygningene er satt opp med samme innbyrdes plassering som de hadde i tunet, og med samme avstand mellom dem.  Stabbur, eldhus, bualoft og røykstove, det er de fire bygningene som står der.  Dvs for meg ser det ut som om bualoftet og røykstova har byttet plass, men vi kan vel ikke være så nøye med alle detaljer?

I sommer tok vi med oss barn og barnebarn og dro avgårde for å virkelig hilse på «slekta» på Norsk Folkemuseum. Bygningene ligger helt øverst og innerst på området, der det på kartet står Hordaland.


Kåre og Anne-Karin (dagens eiere) giftet seg på Norsk Folkemuseum i 1994, og bryllupsfesten ble holdt i disse bygningene den gangen, et skikkelig og flott Hardangerbryllup.  Vielsen var i stavkirken som også finnes her på Norsk Folkemuseum.

 
Et lite knippe med tippoldebarn, tipptippoldebarn og tipptipptippoldebarn…….


Ganske gammelt, fra 1600, og i dette huset løpte lille Johanna rundt tidlig på 1800-tallet…….


Ja denne tegningen har vi da sett før, her som skilt/plakat på Norsk Folkemuseum


Røykstova fra Nestunet.

Det var et spennende opphold på Nestunet, og besøket på Norsk Folkemuseum ble også ganske spesielt, etter den turen vi hadde vært på.  Vi må nok ta med oss flere slektninger hit, for å snuse på atmosfæren…….og så vil vi så gjerne ha kopi av bacheloroppgaven, «Landskapsplanlegging» skrevet av Thor Albertsen i 2004, Høgskolen i Sogn og Fjordane.  er det noen som kjenner til denne?   Vi leste og leste, og den inneholdt så mye vi skulle hatt her fremdeles………

 

2 kommentarer om “Familien på Nestunet.

  1. Det må ha vært en helt utrolig reise for dere dette, og reise og følge slektsspor 🙂 Spennende og så mye fint dere har sett 🙂 Norge er bra og feriere i når man har et OPPDRAG 🙂

    Liker

  2. frodith: Ja det var en flott reise på mange måter. Og som du vil kanskje se av neste innlegg som sikkert kommer snart, Norge er fint også uten slike oppdrag!! Jeg skal forresten friske opp vår slektstur fra i fjor sommer, da vi fant min tammor nordpå, nemlig Skipper Eli som også var Heks, det var sannelig litt av en tur det også!!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s